Pisanki wykonywane za pomocą sprzętów stomatologicznych? Takie cuda i wiele innych do 6 kwietnia oglądać można w Muzeum Etnograficznym – Oddziale Muzeum Narodowego we Wrocławiu.
Jaja zdobione techniką ażurową, grawerowane wiertłem dentystycznym autorstwa Bożeny Obozy.
Magdalena Skrabek, MNWr
Radość ze zmartwychwstania i wiosennego rozkwitu życia nie omija wielkanocnych koszy, stołów, dekoracji. Na wystawie „Pisanki i palmy wielkanocne” przy ul. Traugutta 111/113 pojawiają się jajka i wydmuszki przypominające prawdziwe klejnoty, a wśród nich ciekawostka: artystyczne pisanki ażurowe, na których twórcy grawerują lub wycinają wzory za pomocą wierteł dentystycznych.
– To stosunkowo nowa technika zdobienia – wyjaśnia kuratorka wystawy Agnieszka Szepetiuk-Barańska. – Wydmuszki takie przed zdobieniem często moczy się w wybielaczu. Dzięki temu uzyskuje się zupełnie białą skorupkę, pozbawioną przebarwień. Czasem stosuje się do tej metody wydmuszki kurze białe lub pokrywa się je farbą akrylową, potem wywierca się otwory i wykańcza je woskiem. Czasami w wolnych przestrzeniach dodatkowo maluje się wzory lub ich same kontury.
Czy za takimi pisankami stoją stomatolodzy odkrywający w sobie artystyczne pasje? Bywa i tak, wszak to osoby ze zdolnościami manualnymi, cierpliwością i wrażliwością na szczegóły. Ale nie tylko oni. – Jedna z artystek, których prace prezentujemy, nauczyła się tej metody sama, z internetu. Inna zawodowo zajmuje się techniką dentystyczną – mówi A. Szepetiuk-Barańska. – Pracują na wszystkich rodzajach jaj, choć najlepiej nadają się do tego od kur z własnego chowu. Nie ma tu znaczenia miesiąc pozyskania jaja, jak na przykład przy tradycyjnej technice rytowniczej. Kroszonki powstają najczęściej z jaj kurzych i gęsich. Najmocniejsze skorupki są od lutego do maja – po zimie mają w sobie najwięcej wapnia.
Na wspomnianej wystawie znajdują się palmy, stroiki, baranki i drewniane ptaki, kukły Marzanny czy pająki wielkanocne (o których poniżej), a także przegląd najróżniejszych pisanek – w tym zdobionych wzorami krymsko-tatarskimi (które są wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO) czy też dekorowanych starą techniką trawienia kwasem chlebowym lub z kiszonej kapusty.
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.